Vinterfiske – Isfiske i Älvdalen

Vinterfiske – Isfiske i Älvdalen,Här finns enormt många tjärnar och sjöar att vinterfiska på små som stora. Isfiske ibland kallat vinterfiske innebär att man antingen borrar eller hugger upp hål i isen. Detta avser oftast den typ av fiske som bedrivs när isen ligger så att man kan vandra på den. Därefter används antingen ett enkelt pimpelspö eller ett kort sportfiskespö. Som bete brukar små enkla drag användas, vertikalpilk, horisontell pilk eller en liten fluga, men naturligt agn används också. Det är viktigt att betet är litet, för fiskens aptit är mindre på vintern. Källa Wikipedia

Eftersom detta endast förekommer vid minusgrader så innebär det att ytvattnet är kallare än botten, som aldrig sjunker under fyra grader, eftersom densiteten är högst där. Utrustningen är väldigt billig och finns att köpa på i stort sett varje sportaffär.

Utrustning som behövs vid vinterfiske

  • Pimpelspö det räcker gott och väl med ett billigt sådant til att börja med, det finns för under hundralappen.
  • Isborr den kostar lite mer men kan eventuellt att hyras för en billig peng.
  • Blänke eller mormyska det lockar till sig fisken och kostar under en hundring.
  • Maggot är en fluglarver som träs på som en mask på en krok finns i olika färger samt blandade i en maskburk, brukar finnas i vanliga butiker att köpa samt sportaffärer.
  • Rekomenderar något att sitta på samt lite ved så ni håller er varm på vintern.
  • Glöm ej att köpa fiskekort.

På bilden ser ni Erik Bohling med en fin röding fångad på Ingeborgstjärn

Vinterfiske Röding i Älvdalen Röding på Ingeborgstjärn