Vandringsleder i Älvdalen

Vandringsleder i Älvdalen. Här finns det gåt om sitigar och leder att vandra på bådet i lätt och lite svårare terräng. Hykjeberg är ett mycket fint naturresarvat som har väl märkta leder upp till toppen på berget. Det finns även fina vandringsleder i Blyberg runt stenbrttet där porfyr bröts ur berget., det är bitvis väldigt brant men det finns trappor på dom värsta ställena. Läs mer om Nyheter i Älvdalen.  

Vandringsled i Gåsvarv

Det finns även en vandringsled som är  8km  från Gåsvarvs bystuga.Vid bystugan börjar vandringsleden. Den är  gulmarkerad och skyltat mot Storsnäll. Det är en varierand terräng,vandringsleden korsar ett  järnvägsspår,, grusvägar och skog. Det är ganska brant stigning sista biten upp mot toppen.

Porfyrleden, del av i Älvdalen/Blyberg

Längd: 3,7 km till Ugglas-stenen, utsiktsplats vid stenbrottet.
Område: Älvdalen, Blyberg. Översiktskarta: Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.
Start-mål: Vid P-plats vid riksväg 70 vid avfarten ner till Oxbergsbron
Märkning: Orange markering. Blå markering vid själva stenbrottet.
Terräng: Lättgånget och torrt, fina motlut upp. Brantast vid själva porfyrbrottet.

En lagom lång tur som belönas med en fin utsikt uppe vid stenbrottet. Vandra runt däruppe på de olika platserna. Gamla och nya brottet och Ugglasstenen. Härliga vyer söder och västerut. Slogbod finns vid nya brottet. Den här turen är en del av hela Porfyrleden som är 3,5 mil.

Sevärdheter

Studera den jättefina byn Blyberg på bergssluttningen. Titta sedan på de gamla stenbrotten där porfyr brutits. Brotten är registrerade fornfynd. För att inte tala om de härliga vyerna när man är uppe vid stenbrotten.

Vägbeskrivning

Åk riksväg 70 mot älvdalen. Vid nerfarten till Oxberg efter ca 25 km finns en parkering på höger sida. Starten är där med orange markering. Eller åk Vasaloppsvägen till Oxberg och ut på riksväg 70 för att hitta samma p-plats från det hållet. Källa Mora Outdoor

Vandringsled i Rämma

Lednamn: Rämmasjön runt
Längd:      9 km
Terräng:   3 km skogsstig
4 km grusväg
2 km asfalt

Leden börjar vid dansladan och följer bingorundan söderut till Sunnåtil vägen, gå över bron och uppför backen där finns första markeringen en stolpe målad brandgul i toppen. Sen är det bara att leta efter nästa markering. Stigen är markerad ända till ni kommer ut på Fnaggvägen väl där är det bara att följa vägen tillbaka till dansladan. Ha Rämmasjön på er högra sida så går ni inte vilse.

Det går ju bra att vandra motsols också.
Utrustning: Vid torr väderlek ej höst och vår behövs bara träningsskor annars lämpliga vandrarkängor. Vid normal vandringstakt räkna med 2-3 timmar.. Källa Rämma fäbolag

 

Södra Trollegrav

I denna trollska bäckraviner växer granarna höga och ståtliga. Svampar och lavar trivs i den fuktiga miljön, som också är mycket näringsrik. De leder till att många gräs och blommor frodas här. .Området består huvudsakligen av en 4 km lång bäckravin med branta väggar. Trollegravsbäcken har sitt lopp genom ravinen som löper från Trolltjärn i norr till Granån vid reservatsgränsen i söder. Ravinen har eroderats ut i berget genom frostsprängning. Berggrunden, som utgörs av bredvadsporfyr är särskilt känslig för frostsprängning.

Karta till Trollegrav

 

Vandringsleder i Särna

Länk till Blybergs naturreservat

Länk till Hykjeberg

Vandringsleder i Älvdalen, spång utlagd för tt underlätta för vandrare. Handikappanpassat fiske. Ramper för den som har det bökigt att gå, funkar fint att köra rullstol med